Odchudzanie

7 czynników, które decydują o utracie wagi  

Jest wielu ludzi, którzy próbują, wielu innych rzuca ręcznik w przypadku braku natychmiastowych rezultatów i naprawdę niewielu, którym się to udaje. Utrata wagi to złożony problem, który, spójrzmy prawdzie w oczy, wszystko, co tak cudownie odwracamy. Stamtąd, jako Coca-Cola, odniosła sukces w diecie bakłażana, korniszona i dukana, tyle sławy zyskało temu jakiś czas. Te hipokaloryczne reżimy nie tylko powodują jeden potężny efekt odbijający się w ciągu kilku miesięcy, ale mogą poważnie zaszkodzić zdrowiu. 

Dlaczego jedna dieta może być skuteczna u jednej osoby, a nie służyć niczemu u innej? „Musimy zrozumieć, że jeśli mówimy o utracie wagi, każdy człowiek jest inny To daje masę upuść. Zależy od wielu czynników, że zmiana funkcji każdego przypadku,” wyjaśnia dietista – dietologa i popularyzator Daniel Ursua . „Będą ludzie, dla których aktywność fizyczna ma decydujące znaczenie i inni, u których metabolizm decyduje o utracie”.

Od kilku miesięcy dobrze dietetyk i rozpowszechniacz Isabel Pérez, szefowa ośrodka Nutrisalud Dietetics, opublikowała infografikę w sieciach społecznościowych, w której podsumowała złożoność sprawy, wraz ze wszystkimi czynnikami, które mają wpływ na odchudzanie. „Według niektórych radzi sobie z mniejszą ilością talerza i większą ilością butów, ale sprawa jest znacznie bardziej złożona. Infografika, aby omówić obawy pacjenta podczas konsultacji, gdy wyniki nie zgadzają się z oczekiwaniami ich wysiłków” – napisał w jego Twitter.

Karmienie

Jedna dobra dieta, wraz z ćwiczeniami fizycznymi, jest kluczem nie tylko do uzyskania długo oczekiwanej utraty wagi, ale także do cieszenia się dobrym zdrowiem i zapobiegania garstce chorób. Tak jak zauważa Pérez w swoich infografikach, z punktu widzenia zdrowia najbardziej wskazane jest podzielenie wlotów i np.

Oznakowanie talerza Jedz Zdrowo. To jest: 50% warzyw i owoców, 25% integralnych węglowodanów i 25% białek pochodzących głównie z pokarmów, takich jak rośliny strączkowe, jaja i ryby. Kontrolowanie kalorii zawsze było kamieniem węgielnym utraty wagi. W rzeczywistości nikt nie zdaje sobie sprawy, że kluczem do utraty wagi jest to, że spożywamy mniej kalorii niż te, które spalamy.

„Oznacza to z jednej strony dostosowanie diety tak, aby zmniejszyć liczbę kalorii i jednocześnie zwiększyć fizykę aktywności”. Ale uwaga: niektóre pokarmy bogate w tłuszcz i wysokokaloryczne, takie jak na przykład suszone owoce (niegotowane) lub awokado, pomagają kontrolować wagę, ponieważ zawierają błonnik i przyczyniają się do sytości. Dlatego z punktu widzenia zdrowia nie powinniśmy tak bardzo dbać o ilość spożywanych kalorii, ale o ich pochodzenie.

Ćwiczenia fizyczne

Aby doszło do długo oczekiwanego deficytu kalorycznego i utraty wagi, bardzo ważną rolę odgrywa aktywność fizyczna. Ale jakie ćwiczenia pomagają nam najbardziej schudnąć? Ostatnie, sierpniowe badanie opublikowane w czasopiśmie PLoS Genetics rzuciło nieco światła na tę sprawę. Badanie potwierdziło, że bieganie (bieganie tak wolno) jest zwykle najlepszym sposobem kontrolowania otyłości. Uprawiał inne sporty, takie jak kolarstwo, turystyka piesza czy bieganie lekkoatletyczne.

Inne badania w zamian wskazały, że ćwiczenia typu HIIT (High Interval Intense Training) lub trening w interwałach o wysokiej intensywności są najlepsze, jeśli chcemy pozbyć się dodatkowych kilogramów, które zgromadziły kilka absurdów. Tak czy inaczej, WHO mówi, że aby uzyskać korzyści dla naszego zdrowia, musisz wykonywać 150 minut tygodniowo umiarkowanych ćwiczeń lub 75 minut energicznej aktywności fizycznej.

Genetyka

Nie, oszukujemy samych siebie. Epidemia otyłości, która cierpi w obecnych czasach, nie wystąpiła z powodu zmiany w naszych genach. Miguel Angel Martínez-Nicolás, profesor medycyny prewencyjnej i zdrowia publicznego Uniwersytetu Nawarry, w swojej książce Health to science sure ( Planeta , 2018). „Ta epidemia otyłości została wygenerowana w niewiele ponad dekadę i jeśli jest coś, to jest jasne, że tego dramatycznego wzrostu nie udało się genom. Geny nie zmieniają się tak szybko”.

Badacz przyznaje jednak, że są przypadki, w których genetyka może odegrać ważną rolę. „Jest niewielki wpływ genetyki na fakt, czy jest się otyłym, czy nie, ale o wiele bardziej decyduje styl życia” – mówi. Potwierdza to również Ursúa : „Wszystko, co ma związek z nadwagą i otyłością, ma bardzo silny czynnik środowiskowy i wieloczynnikowy, więc próba wyodrębnienia jednego czynnika jest niemożliwa” – wyjaśnia. „W dziedzinie genetyki one są czyniąc wiele odkryć, ale teraz widzi, że istnieją czynniki predysponujące”, dodaje.

Życie towarzyskie

Spójrzmy prawdzie w oczy, w większości przypadków wrzucaliśmy mu coś do ust przez zwykłą nudę lub sytuację: piwo z przyjaciółmi, film w kinie … Własna Ursúa napisała jeden ciekawy post w którym wyjaśnił, że jedzenie stało się aktem, który robimy bardziej przez nudę, zmęczenie lub stres niż przez głodną rzeczywistość.

Tak jak wyjaśnia Isabel Perez w swoich infografikach, aby uzyskać pożądaną utratę wagi, ważne jest, aby kontrolować te małe, „nieświadome” połknięcia, które wydają się być inscenizowane przez jedzenie mało zdrowe i mało sycące, które nie tylko szkodzą naszemu zdrowiu, ale też nie. uda Ci się uniknąć satysfakcji z ważnych posiłków. „Konieczne jest poznanie strategii i modyfikacja środowiska sabotażystów” – pisze dietetyk. Środowisko to jest znane jako środowisko otyłości i jest to kontekst, w którym preferowane jest niezdrowe spożywanie pokarmów i siedzący tryb życia.

Życie społeczne (to jest piwo, posiłki, obiady, imprezy i desparrames kilka) również ma tak decydujący wpływ na uzyskanie upragnionej utraty wagi. W rzeczywistości najczęstszym jest to, że nie spełniają reguły 90-10, która musi kierować naszymi krokami (90% zdrowej żywności i 10% opcji niezdrowych).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *